Schermafbeeldingen maken

Maak een schermafbeelding/schermafdruk/screenshot/print screen en plak deze eenvoudig in je bordles.

Linda Beestman avatar
Geschreven door Linda Beestman
Meer dan een week geleden bijgewerkt

Op elke computer en op elk apparaat is het eenvoudig om een schermafbeelding te maken. Bekijk hieronder welke manier er voor jou van toepassing is:

Zodra je een schermafbeelding hebt gemaakt en opgeslagen kun je deze plakken in het bord.

Besturingssysteem

Windows 10

Optie 1: met de app Knippen en aantekenen

1. Druk op de toetsen Windows-logo + Shift + S; de knipbalk opent.

2. Maak een selectie op je scherm door te slepen.

3. Ga naar Gynzy en plak je afbeelding met de toetsen Ctrl + V.

Met de knipbalk kun je de volgende soorten knipsels vastleggen:

• Rechthoekig knipsel. Sleep de cursor om een object, zodat er een rechthoek wordt gevormd.

• Vrije-vormknipsels. Teken een vrije vorm rond een object.

• Knipsel van een volledig scherm. Maak een schermopname van het hele scherm.

Optie 2: met de Print Screen-toets

1. Druk op de toets PrintScreen(PrtScn) om een afbeelding van je hele scherm te maken.

2. Ga naar Gynzy en plak je afbeelding met de toetsen Ctrl + V.

3. Je kunt de afbeelding nog bijsnijden door de afbeelding te selecteren, op de opties-knop () linksboven te drukken en vervolgens op Bijsnijden te drukken.

Tip

Voor beter beheer van je opties voor het maken van schermopnamen kun je ervoor kiezen de PrtScn-toets te programmeren om de knipbalk te openen, zodat je niet de Windows-logotoets + Shift + S hoeft te gebruiken. Als je de nieuwe knipfunctie met een sneltoets wilt gebruiken, selecteer je
Start > Instellingen > Toegankelijkheid > Toetsenbord.

MacOS

1. Druk op de toetsen Shift (⇧) + Command (⌘) + 4.

2. Sleep over het scherm om een afdruk te maken van het gewenste gebied.

3. Ga naar Gynzy en plak je afbeelding met de toetsen Command (⌘) + V.

ChromeOS (Chromebook)

1. Druk op de toetsen Ctrl + Schermen. (Gebruik je geen Chrome OS-toetsenbord, druk dan op Ctrl + F5.)

2. Het screenshot wordt als png-bestand in de map Downloads opgeslagen.

iPadOS (iPad)

1. Druk tegelijkertijd op de bovenste of de zijknop en de thuisknop. Laat beide knoppen snel weer los.

2. Een miniatuur van de schermafbeelding wordt weergegeven in de linkerbenedenhoek van het apparaat. Tik op de miniatuur om tekeningen en tekst toe te voegen met 'Markeringen' of houd de miniatuur ingedrukt om de schermafbeelding te delen. Veeg naar links op de miniatuur om deze te sluiten.

Om de schermafbeelding die je zojuist hebt gemaakt, terug te vinden, samen met andere die u eerder hebt gemaakt, ga je naar 'Foto's' > 'Albums' en tikt u op 'Schermfoto's'.