Gebruik de memory tool

Speel met jouw leerlingen (een zelfgemaakte) memory via de memory tool.

Wouter van den Borne avatar
Geschreven door Wouter van den Borne
Meer dan een week geleden bijgewerkt

In dit artikel geven we uitleg over hoe je de Memory tool kunt gebruiken. Deze tool is terug te vinden in onze bibliotheek. Met deze tool kun je zelf je eigen memoryspellen kunt maken, zowel met woorden als met plaatjes. We lichten we de verschillende opties toe die in deze tool beschikbaar zijn en leggen uit hoe je zelf een memory spel kunt maken.

Zelf een memory maken of bewerken

Memory wordt gespeeld op basis van lijsten met setjes woorden en/of plaatjes. Je kunt zelf een lijst maken, of gebruik een van de kant-en-klare memory's uit de bibliotheek. Het maken van een nieuwe lijst en het beheren daarvan, werkt op dezelfde manier als in onze andere tools waarin je lijsten kunt invoeren, bijvoorbeeld de Flitser. Druk op '+ Nieuwe lijst' en geef deze een naam. Bij Memory heb je de keuze uit drie typen lijsten:

• Woord - Woord

• Afbeelding - Afbeelding

• Woord - Afbeelding

Afhankelijk van het type lijst dat je kiest, kun je sets van kaartjes vullen met tekst of afbeeldingen. Een kaartje met tekst bevat een invulveld waarin je kunt typen. Op een kaartje voor een afbeelding kun je klikken. Daarna opent de afbeeldingen bibliotheek waarin je een afbeelding kunt zoeken en selecteren.

Via de knop 'Bewerk lijsten' zie je een overzicht van al jouw lijsten aan de linkerkant van het scherm. Je kunt die lijsten selecteren of verwijderen. De inhoud van de geselecteerde lijst zie je aan de rechterkant die je daar ook kunt bewerken.

Een bestaande eigen memory gebruiken

Memory wordt gespeeld op basis van lijsten met setjes woorden en/of plaatjes. Als er meerdere lijsten beschikbaar zijn in jouw Memory tool, dan kun je deze heel eenvoudig selecteren via de instellingen onder het kopje "Selecteer eigen lijst".

Spelmogelijkheden

Na het selecteren van de lijst kun je met de opties aan de rechterkant kiezen voor het aantal kaarten. Let hierbij op dat je niet meer kiest dan er in je lijst staan, minder kan altijd. Je kunt ervoor kiezen om de beurt te behouden na een juist antwoord, of dat de teams elke keer om de beurt mogen. Verder kun je nog kiezen voor het aantal spelers/teams en of je wel of geen teammascottes in beeld wil hebben. De teammascotte is een willekeurige afbeelding van een vrolijk wezentje.

Lijsten opslaan uit een les

Je kunt een lijst uit een gedeelde les opslaan bij jouw eigen lijsten in de Memory tool. Dit kun je ook doen met de kant-en-klare activiteiten in de bibliotheek. Open de les en ga naar de pagina met de Memory tool. Ga naar de instellingen van de tool en druk op de knop '+ Opslaan in lijsten'. Nu wordt er een kopie gemaakt van de lijst. Deze kun je terugvinden tussen jouw andere lijsten in de Memory tool. De lijst kun je nu eventueel ook aanpassen naar eigen wens.