Gebruik de klasindeling tool

Maak een digitale plattegrond van je klas, die je daarna direct kunt afdrukken.

Wouter van den Borne avatar
Geschreven door Wouter van den Borne
Meer dan een week geleden bijgewerkt

In dit artikel leggen we je uit hoe de klasindeling-tool werkt. Deze tool is terug te vinden in onze bibliotheek. Maak handig een plattegrond van je lokaal en geef je leerlingen een plekje in de klas.

Overzicht van jouw klasindelingen

De tool opent met een overzicht van al jouw klasindelingen. Als je nog geen klasindeling hebt gemaakt, zal de tool alleen de optie tonen om jouw eerste klasindeling te maken. Het overzicht kun je sorteren op naam of datum. Ook kun je zoeken naar klasindelingen door steekwoorden in te voeren.

💡 Tip. Werk je met niveau groepen of wil je verschillende plattegronden maken?

Maak dan eerst handmatig een subgroep aan. Zo kun je gemakkelijk de namenlijst inladen en zorg je dat al jouw leerlingen een plekje krijgen.

Klasindeling maken

In het menu aan de linkerkant vind je het meubilair. Sleep tafels, kasten en ander meubilair uit het menu naar het werkveld. Het meubilair kun je roteren. Bij sommige onderdelen kun je ook de breedte aanpassen.

Leerlingen toevoegen in je klasindeling

Wil je namen van leerlingen toevoegen in een klasindeling? Druk dan op het tabblad 'Leerlingen' in het menu. Heb je nog geen leerlingen gekoppeld of groepen gemaakt? Op deze pagina lees je hoe je dit doet.

Sleep de naam van een leerling op een tafel. Sleep de naam van de leerling terug naar het menu als je de naam wilt verwijderen uit je klasindeling of druk op het prullenbak-icoontje.

Voeg kleuren toe aan leerlingen

Wil je verschillende kleuren gebruiken voor specifieke leerlingen? Kies dan een van de kleuren onder het tabblad Leerlingen, bijvoorbeeld de kleur oranje. Sleep nu de naam van een leerling op een tafel. Wil je de kleur van de tafel veranderen? Selecteer dan de naam op de tafel en druk op de '⋯'-knop.

Zoomen en magnetisch uitlijnen

Met de plus en min knop kun in- of uitzoomen. Zo kun je het werkveld groter of kleiner maken. En vind jij het ook zo prettig als tafels netjes tegen elkaar staan? Dat hebben we nu nog makkelijker gemaakt met het magnetisch uitlijnen. Wanneer je een tafel naast een andere tafel sleept, plakken ze automatisch als een magneet aan elkaar.

Husselen en resetten

Tijdens het bewerken van een klasindeling zijn de knoppen Husselen en Opnieuw beschikbaar. Met de Hussel-knop kun je de leerlingen op je plattegrond willekeurig van plaats wisselen. Met de Opnieuw-knop kun je alle leerlingen laten verdwijnen uit de klasindeling of je kunt alles laten verdwijnen, inclusief het meubilair, zodat je opnieuw een klasindeling kunt maken.

Een klasindeling printen

Printen van een klasindeling is heel eenvoudig. Open een klasindeling via het overzicht en druk vervolgens op de knop ‘Uitprinten’ of gebruik de sneltoets 'CTRL-P'. De knop ‘Uitprinten’ vind je rechts onder de klasindeling. Wordt de klasindeling niet volledig op de pagina geprint? Controleer dan dat je de juiste printer-instellingen hebt gekozen, waaronder het papiersoort A4 en een liggende pagina-indeling. Eventueel kun je ook de schaalvan de pagina aanpassen.

Opslaan en delen via een les

Alle klasindelingen die je maakt worden opgeslagen in de tool waar je ze makkelijk terug kunt vinden. Net als elke andere tool, kun je ook deze tool toevoegen aan een les. Zo kun je dus ook een klasindeling opslaan in een les. De opgeslagen les kun je vervolgens delen, bijvoorbeeld met je collega’s via de schoolmap of link.

❗️Let op. Heeft de collega geen toegang tot jouw groep of groepen? Dan zal alleen het meubilair zichtbaar zijn in de gedeelde les voor hem of haar. De namen van de leerlingen zijn alleen zichtbaar voor jou of collega’s die toegang hebben tot jouw groep of groepen.

Trefwoorden: Plattegrond, klassenplattegrond